Spørgsmål og svar om Nord-Als Folkedansere
Har du spørgsmål? Vi har svar!
Her er nogle af de mest almindelige spørgsmål, som du kunne stille. Hvis du ikke finder svar på dit spørgsmål her, er du velkommen til at kontakte os.
Hvordan tilmelder jeg mig til dansetimer?
Du kan tilmelde dig til dansetimer ved at møde op på Alsingergården til en dansetime, eller ved at udfylde vores online tilmeldingsformular på vores hjemmeside.
Hvilke dansegenrer underviser I i?
Vi underviser i folkedans. Vi tilpasser vores undervisning til forskellige niveauer, så både begyndere og øvede dansere kan deltage.
Hvad er aldersgrænsen for at deltage i dansetimerne?
Vores dansetimer er åbne for alle aldre. Vi tilbyder særlige hold til børn, teenagere og voksne, så alle kan finde det rette niveau og danse med ligesindede.
Hvor lang tid varer en dansetime?
Varigheden af en dansetime varierer afhængigt af det enkelte hold. En dansetime varer mellem 60 og 120 minutter.
Skal man komme parvis?
Vi har mange, som kommer alene, der bliver danset både pardanse, kvadrilledanse og kredsdanse, så man både kommer til at danse med den man har valgt som dansepartner til ”ét sæt danse”, men man kommer også til at danse med en masse andre i kredsdansene.
Jeg kan jo ikke danse noget i forvejen, hvordan skal jeg nogensinde lære alt det?
Vi starter sæsonen op med nogle ganske lette danse, og med ganske få trin og så kommer der flere og flere trin og danse på i løbet af sæsonen. I starten forsøger vi endda at finde danse som de øvede dansere ikke har danset så meget, kombineret med de danse som er meget brugt. Derved skal de øvede dansere også koncentrere sig det første stykke tid, samtidig med at der kan blive danset igennem til de meget brugte danse, så vi kan få det sjovt, det er jo det dansen handler om.
Jeg har jo ikke sådan en fin dragt, hvor får man fat i sådan en?
Hvis du skal med til opvisning og får brug for en dragt, ligger foreningen inde med mange dragter til både damer og herrer og børn, som kan lånes.
Er det ikke kun børn og ældre mennesker der danser?
Det er det bestemt ikke, vores medlemmer dækker alle aldersgrupper – vi har medlemmer fra 6 år i alle årtier op til 92.
Hvordan kommer jeg i gang?
Du møder op til dans på det pågældende hold du kunne tænke dig at deltage på, så skal vi nok sørge for at du kommer i gang med at danse med det samme. De første to gange er en prøvegang, og er gratis.
Giver det motion nok?
Folkedans ligger på linje med en rask gåtur og op til en god løbetur, motionsmæssigt set, så det er op til dig om det er motion nok for dig.
Jeg har da ikke de fine sko der skal bruges, hvor får jeg fat i dem?
Du behøver ikke købe specielle sko, bare du har det behageligt for dine fødder. Hvis du skal i dragt, skal skoene dog være sorte og vi råder til, at skoene ikke har en gummisål, da det så kan være svært at komme rundt i dansen.
Jeg har ikke råd til så dyr en hobby, hvad koster det i løbet af året?
Det koster 500 kr. for voksne at danse en hel sæson, for børn og unge koster det 300 kr.
Se yderligere priser.
Derudover er der forskellige arrangementer i foreningen og hos andre foreninger man kan deltage i, som så koster lidt ekstra. Det kan også være stævner og udlandsrejser man deltager i, men det hele vælger man selv hvad man har lyst til at deltage i.
Hvor kan jeg danse?
Alle hold danser på Alsingergården.
Se kort.
Hvilken musik bruges?
Vi har levende musik, leveret af vores trofaste spillemænd, der spiller op til alle danseaftner, kurser og opvisninger.
Hvad er en legestue?
Legestue, i ældre tid jysk betegnelse for dansegilde, hvor først og fremmest unge i et sogn eller en landsby havde adgang. Man kunne holde legestuer både ved og uden for højtiderne og til høst. De blev i slutningen af 1800-t. afløst af chokoladeselskaber og kroballer og dans i forsamlingshuse.
Det blakkede ry, som legestuer og deres udskænkning af spiritus havde, var i 1700-t. særlig knyttet til julestuerne, hvor bølgerne ofte gik højt med maskerader og andre julelege, så højt, at der i 1735 under den pietistiske bølge blev udstedt en forordning mod dem, dog med beskeden virkning. I sin komedie Juele-Stue (1724) forsvarer Holberg julestuerne, mens Brorson i sin salme “Bort Verdens Jule-Glæde” (1732) skriver: “Bort syndig Lege-Stue!
Idag er en legestue en fest hos folkedansere. Legestuer varer typisk det meste af en aften og her er stemningen lidt mere løssluppen en til de ugentlige danseaftner – dansene går hurtigere og der ikke noget i vejen for at snuppe en andens dame, eller måske skifte kvadrille midt i det hele.
Legestuer har mange størrelser, men der kan sagtens være omkring 150 dansere i en stor hal. De har så fornøjelsen af lytte til 20-30 spillemænd. Det er noget ganske andet end en øveaften i en forening. Stemningen kan ikke beskrives – den skal opleves!